×
Lavazza Super Crema zrnková káva 1kg

Lavazza Super Crema zrnková káva 1kg

16,28 € (s DPH) 17,52 € -1,24 €
Lavazza Expert Gusto Pieno zrnková káva 1kg

Lavazza Expert Gusto Pieno zrnková káva 1kg

12,07 € (s DPH) 13,35 € -1,28 €
Bristot Tiziano zrnková káva 1kg

Bristot Tiziano zrnková káva 1kg

20,78 € (s DPH) 21,69 € -0,91 €

Bez kofeinu

11,23 € (s DPH)
Harmonické spojenie sily a jemnosti je základnou charakteristikou zmesi IperEspresso Decaffeinato. Káva je taká lahodná a výnimočná, že ani nespoznáte, že neobsahuje kofeín. Vychutnajte si vynikajúcu chuť a čokoládovú...
Zobrazuje sa 1-10 z 10 položiek

Často sa stretnete s tým, že ľudia kvôli zdravotným problémom, prípadne tehotenstvu, nemôžu konzumovať kofeín. Nechcú sa ale kávy úplne vzdať a siahnu tak po variante kávy bez kofeínu. Aj tá ale obsahuje kofeín.

Robusta obsahuje viac kofeínu

Úrad na kontrolu potravín a liečiv udáva, že ako bezkofeínová káva sa môže nazývať jedine tá, v ktorej bolo odstránených 97 % pôvodného kofeínu zo zŕn. Takže áno, aj v káve bez kofeínu nájdete kofeín. Vyzerá to, že ho nie je také veľké množstvo, ale to nie je vždy pravda.

Kávu obyčajne tvoria dve zmesi, buď je to samotná Arabica alebo kombinácia Arabicy a Robusty. Zrná Robusty obsahujú viac kofeínu než zrná Arabicy, pre svoju horkú chuť sa ale vo výslednej zmesi objavujú v menšom pomere.

Pokud se tedy odstraní 97 % kofeinu, směsi s vyšším obsahem Robusty budou mít i nadále vyšší obsah kofeinu než směsi Arabicy. Jestli tedy hledáte kávu s nižším obsahem kofeinu, raději si pořádně prostudujte složení. Pro nápoj kávové chuti zcela bez kofeinu, pak doporučujeme zakoupit raději italské ORZO, případně podobný nápoj z ječmene či pohanky.

Pokiaľ sa teda odstráni 97 % kofeínu, zmesi s vyšším obsahom Robusty budú mať aj naďalej vyšší obsah kofeínu než zmesi Arabicy. Pokiaľ teda hľadáte kávu s nižším obsahom kofeínu, radšej si poriadne preštudujte zloženie. Pre nápoj kávovej chuti úplne bez kofeínu potom odporúčame zakúpiť radšej talianske ORZO, prípadne podobný nápoj z jačmeňa či pohánky.

Ako sa odstraňuje kofeín

Existujú dve hlavné metódy odstraňovania kofeínu. Európsky procesšvajčiarsky vodný proces. Prvý menovaný patrí k najčastejším postupom výroby kávy bez kofeínu. Spočíva v tom, že nepražená sa káva namáča vo vode a potom, čo sa rozovrie zelené zrno, sa premýva v metylchloride, ktorý absorbuje kofeín. Švajčiarsky proces sa zaobíde bez chemickej operácie. Výsledná káva je ale menej aromatická a jej chuť nie je taká výrazná.

Metódu, ktorá bola použitá na odstránenie kofeínu, výrobcovia väčšinou nezverejňujú. V našom sortimente nájdete ako zrnkové, tak mleté kávy bez kofeínu od popredných výrobcov.

Read moreShow less

MENU

Informácie