Káva

  • Zrnková káva

    Zrnková káva

    <p class="short_description">Milovníci oblíbeného nápoje si mohou vybrat, zda si kávu pořídí v <strong>zrnkové</strong> nebo <strong>mleté</strong> variantě. Nejprodávanějším druhem je káva zrnková. Můžete ji totiž použít do jakéhokoliv automatického kávovaru a vlastníte-li mlýnek, tak i do ostatních kávovarů. Oproti mleté kávě se zrnková káva <strong>lépe hodí na skladování</strong>. Na vzduchu totiž dochází k minimální oxidaci a zachovají se tak senzorické vlastnosti kávy.</p> <p class="short_description">Milovníci obľúbeného nápoja si môžu vybrať, či si kávu vychutnajú v<strong> zrnkovej</strong> alebo <strong>mletej</strong> variante. Najpredávanejším druhom je káva zrnková. Môžete ju totiž použiť do akéhokoľvek automatického kávovaru a pokiaľ vlastníte mlynček, tak aj do ostatných kávovarov. Oproti mletej káve sa zrnková káva l<strong>epšie hodí na skladovanie</strong>. Na vzduchu totiž dochádza k minimálnej oxidácii a zachovajú sa tak senzorické vlastnosti kávy.</p> <p class="short_description_headline">Kvalitné zrná zaručia výbornú chuť</p> <p class="short_description">Hneď, ako zrná dozrejú, kávové bobule sa zbierajú, spracovávajú a sušia.  Vysušené kávové zrná sa potom <strong>pražia</strong> a to tak, aby sa dosiahla požadovaná chuť. Základom dobrej kávy sú kvalitné zrná.</p> <p class="short_description">Najlepšie urobíte, pokiaľ zrnková kávu nameliete <strong>tesne pred prípravou</strong>. Jedine tak si vychutnáte dokonalú <strong>príchuť a arómu</strong>. Pokiaľ nemáte automatický kávovar s integrovaným mlynčekom alebo samostatný elektrický mlynček, kávu môžete jednoducho a rýchlo namlieť tiež v <strong>ručnom mlynčeku</strong>.</p> <p class="short_description_headline">Ako zrnkovú kávu skladovať</p> <p class="short_description">Zrnkovú kávu ideálne skladujte v <strong>stabilnej teplote</strong> a v <strong>tmavom prostredí</strong>, kde nie je príliš vlhko. Kávu môžete mať aj v chladničke, ale jedine potom, ako ju presypete do dózy, z ktorej je vytlačený vzduch.</p> <p class="short_description">Často sa môžete dočítať, že najlepšia zrnková káva je iba čerstvá káva. To je ale len marketingový trik. Nič ako <strong>čerstvá káva totiž neexistuje</strong>. Naopak, čerstvá káva hneď po upražení nie je vhodná na konzumáciu, dochádza totiž k dozrievaniu kávy a unikajú z nej zvyšky jedovatých plynov a silíc. Kávu je potrebné nechať „vydýchnuť“ a až o niekoľko dní v správnom okamihu zabaliť.</p> <p class="short_description">Pokiaľ sa balenie so zrnkovou kávou skladuje pri <strong>správnych podmienkach</strong>, aj dlhodobé skladovanie má na kvalitu kávy minimálny vplyv. Po pol roku od zabalenia kávy dôjde k úniku asi len 20 % arómy.</p>
  • Výberová káva

    Výberová káva

  • Mletá káva

    Mletá káva

    <p class="short_description">Na trhu s kávou si môžete vybrať medzi kávou <strong>zrnkovou či mletou</strong>. Najpredávanejším druhom je síce káva zrnková, niekedy je ale pohodlnejšie siahnuť po mletom variante. Obzvlášť, pokiaľ vám to vaše podmienky inak nedovolia.</p> <p class="short_description_headline">Vákuový obal zaručuje čerstvosť kávy</p> <p class="short_description">Na prípravy kávy je potrebné praženú zrnkovú kávu <strong>namlieť</strong>. Pre zachovanie vlastností kávy je ideálny nákup zrnkovej kávy a jej namletie tesne pred prípravou. Často to ale nie je z rôznych dôvodov možné, preto vám <strong>ponúkame aj kávy mleté</strong>. Väčšina káv v našej ponuke je balená do <strong>vákuového obalu prúdom dusíka</strong>. Ten spomaľuje starnutie kávy a zastavuje oxidáciu spôsobenú kyslíkom. Zmes tak nestráca svoju chuť a je stále <strong>čerstvá</strong>. Vákuové balenie zaručuje, že káva začne oxidovať až po rozbalení.</p> <p class="short_description_headline">Ako skladovať mletú kávu</p> <p class="short_description">Hneď, ako kávu rozbalíte, vyvarujte sa tomu, aby ste ju skladovali vo vlhku. Ďalej <strong>zamedzte prístupu vzduchu</strong> – na vzduchu sa totiž mletá káva rýchlo znehodnocuje kvôli oxidácii kyslíkom. Najlepšie urobíte, keď kávu do niekoľkých pár dní spotrebujete, prípadne ju môžete <strong>presypať</strong> do vzduchotesnej skladovacej dózy a po vytlačení vzduchu uložiť do chladničky. Takto vydrží mletá káva aj niekoľko týždňov.</p> <p class="short_description">Mletú kávu vyberajte podľa toho, akým <strong>spôsobom</strong> ju mienite pripravovať. Jedine tak si totiž môžete zvoliť <strong>správnu hrubosť mletia</strong>. Pri kávach v našom sortimente vám pomôžu ikonky príprav, podľa ktorých spoznáte, pre ktorú prípravu je daná mletá káva vhodná.</p> <p class="short_description">Na Kafone predávame veľké objemy kávy. Pri väčšine sortimentu si tak môžete kúpiť kávy, ktoré majú veľmi vysoké dátumy exspirácie.</p>
  • Fair Trade káva

    Fair Trade káva

    <div class="container"> <div class="row"> <div class="col-sm-12 rte align_justify"> <p class="short_description">Férový prístup vám zaručí, že si šálku kávy vychutnáte navyše s dobrým pocitom. Fair trade káva je taká, ktorá má certifikáciu o výrobe dodržujúcej <strong>štandardy spravodlivého obchodu</strong>, teda Fair trade.</p> <p class="short_description_headline">Kontrola nad prácou na plantážach</p> <p class="short_description">Aby nedochádzalo k nedodržiavaniu základných pracovných podmienok na kávových plantážach, rozhodli sa Fair trade spoločnosti tieto kroky <strong>strážiť</strong>. Fair trade organizácie sa tak zameriavajú na uzatváranie partnerstiev, ktoré sú založené na <strong>dialógu, transparentnosti a vzájomnom rešpekte</strong>. Usilujú sa tým o väčšiu rovnosť v medzinárodnom obchode.</p> <p class="short_description_headline">Výborná káva a spravodlivý prístup</p> <p class="short_description">Fair trade organizácie sa aktívne angažujú v podporovaní výrobcov kávy a udržateľnosti kávovej produkcie. Absolútne tak <strong>zakazujú detské alebo nútené práce</strong>.</p> <p class="short_description">Fair trade káva je tak nielen kvalitná, ale zároveň zaručuje, že jej kúpou prispievate na dobrú vec a podporujete spravodlivý obchod s kávou.</p> <p class="short_description">Kafone predáva veľké objemy kávy, pri väčšine sortimentu vám tak môžeme ponúknuť kávy s veľmi vysokým dátumom exspirácie.</p> </div> </div> </div>
  • Instantná káva

    Instantná káva

  • Bez kofeinu

    Bez kofeinu

    <p class="short_description">Často sa stretnete s tým, že ľudia kvôli zdravotným problémom, prípadne tehotenstvu, <strong>nemôžu konzumovať kofeín</strong>. Nechcú sa ale kávy úplne vzdať a siahnu tak po variante kávy bez kofeínu. Aj tá ale obsahuje kofeín.</p> <p class="short_description_headline">Robusta obsahuje viac kofeínu</p> <p class="short_description">Úrad na kontrolu potravín a liečiv udáva, že ako bezkofeínová káva sa môže nazývať jedine tá, v ktorej bolo <strong>odstránených 97 % pôvodného kofeínu</strong> zo zŕn. Takže áno, aj v káve bez kofeínu nájdete kofeín. Vyzerá to, že ho nie je také veľké množstvo, ale to nie je vždy pravda.</p> <p class="short_description">Kávu obyčajne tvoria dve zmesi, buď je to samotná <strong>Arabica</strong> alebo kombinácia <strong>Arabicy a Robusty</strong>. Zrná Robusty obsahujú viac kofeínu než zrná Arabicy, pre svoju horkú chuť sa ale vo výslednej zmesi objavujú v menšom pomere.</p> <p class="short_description">Pokud se tedy odstraní 97 % kofeinu, směsi s vyšším obsahem Robusty budou mít i nadále <strong>vyšší obsah kofeinu</strong> než směsi Arabicy. Jestli tedy hledáte kávu s nižším obsahem kofeinu, raději si pořádně prostudujte složení. Pro nápoj kávové chuti <strong>zcela bez kofeinu</strong>, pak doporučujeme zakoupit raději italské ORZO, případně podobný nápoj z ječmene či pohanky.</p> <p class="short_description">Pokiaľ sa teda odstráni 97 % kofeínu, zmesi s vyšším obsahom Robusty budú mať aj naďalej <strong>vyšší obsah kofeínu</strong> než zmesi Arabicy. Pokiaľ teda hľadáte kávu s nižším obsahom kofeínu, radšej si poriadne preštudujte zloženie. Pre nápoj kávovej chuti <strong>úplne bez kofeínu</strong> potom odporúčame zakúpiť radšej talianske ORZO, prípadne podobný nápoj z jačmeňa či pohánky.</p> <p class="short_description_headline">Ako sa odstraňuje kofeín</p> <p class="short_description">Existujú dve hlavné metódy odstraňovania kofeínu. <strong>Európsky proces</strong> a <strong>švajčiarsky vodný proces</strong>. Prvý menovaný patrí k najčastejším postupom výroby kávy bez kofeínu. Spočíva v tom, že nepražená sa káva namáča vo vode a potom, čo sa rozovrie zelené zrno, sa premýva v metylchloride, ktorý absorbuje kofeín. Švajčiarsky proces sa zaobíde bez chemickej operácie. Výsledná káva je ale menej aromatická a jej chuť nie je taká výrazná.</p> <p class="short_description">Metódu, ktorá bola použitá na odstránenie kofeínu, výrobcovia väčšinou nezverejňujú. V našom sortimente nájdete ako zrnkové, tak mleté kávy bez kofeínu od popredných výrobcov.</p>
29,24 € (s DPH)
Sicílske tajomstvo a unikátna metóda praženia na otvorenom ohni stoja za neodolateľnou chuťou a arómou zrnkovej kávy Tre Forze!. Zrná tej najvyššej kvality z najlepších kávových regiónov sveta sú zárukou exkluzívneho...
Zobrazuje sa 1-15 z 228 položiek

Nápoj, bez ktorého si veľa z nás nedokáže predstaviť deň, má siahodlhú históriu. O vzniku kávy sa ale množí veľké množstvo legiend a nikto poriadne nevie, ktorá je tá pravdivá. Údajne po prvýkrát objavili energetické účinky kávy v 15. storočí pastieri v etiópskej provincii Kaffa, kde ešte dnes nájdete divoko rastúce kríky kávovníkov. Práve odtiaľ bol pravdepodobne kávovník prenesený do Jemenu, kde bol naďalej kultivovaný.

Z Turecka do celej Európy

Pitie kávy sa rozšírilo už v 15. storočí aj mimo oblasť Arabského polostrova. Pri ceste z Egypta priviezla turecká vojenská výprava kávu do Carihradu (dnes Istanbul) a Turecko si kávu zamilovalo. Odtiaľ sa obľúbený nápoj postupne rozšíril aj do Európy. Zo začiatku si kávu mohli vychutnávať údia hlavne v prístavných mestách, ako sú Benátky, Marseille, Amsterdam či Hamburg, do konca 17. storočia sa ale tajuplný nápoj dostal aj do vnútrozemia.

Najlepšia zmes je kombináciou Arabicy a Robusty

Kávovníkov síce exitujú stovky druhov, ale na výrobu kávy takej, ako ju známe dnes, sa používajú iba dva druhy. RobustaArabica. Väčšinu celosvetovej produkcie tvorí Arabica, v poslednej dobe sa ale tento trend mení a pomer sa stáča smerom k Robuste. Zažitý stereotyp, že najlepšia káva je iba 100% Arabica, je skôr marketingovým trikom. Naopak, dokonalé espresso vystihuje zmes Arabicy a Robusty, s vysokým obsahom Arabicy. Robusta je síce horkastá a má slabšiu chuť ako Arabica, pýši si ale lepším telom. Na rozdiel od Robusty obsahuje Arabica menej kofeínu. Pokiaľ teda túžite po veľmi silnej káve, hľadajte zmes s vysokým obsahom Robusty.

Na trhu sa pražená káva predáva aj ako zrnková alebo mletá.

Hlavné menu

Informácie