×

Zrnková káva

Zobrazuje sa 1-15 z 223 položiek

Milovníci oblíbeného nápoje si mohou vybrat, zda si kávu pořídí v zrnkové nebo mleté variantě. Nejprodávanějším druhem je káva zrnková. Můžete ji totiž použít do jakéhokoliv automatického kávovaru a vlastníte-li mlýnek, tak i do ostatních kávovarů. Oproti mleté kávě se zrnková káva lépe hodí na skladování. Na vzduchu totiž dochází k minimální oxidaci a zachovají se tak senzorické vlastnosti kávy.

Milovníci obľúbeného nápoja si môžu vybrať, či si kávu vychutnajú v zrnkovej alebo mletej variante. Najpredávanejším druhom je káva zrnková. Môžete ju totiž použiť do akéhokoľvek automatického kávovaru a pokiaľ vlastníte mlynček, tak aj do ostatných kávovarov. Oproti mletej káve sa zrnková káva lepšie hodí na skladovanie. Na vzduchu totiž dochádza k minimálnej oxidácii a zachovajú sa tak senzorické vlastnosti kávy.

Kvalitné zrná zaručia výbornú chuť

Hneď, ako zrná dozrejú, kávové bobule sa zbierajú, spracovávajú a sušia.  Vysušené kávové zrná sa potom pražia a to tak, aby sa dosiahla požadovaná chuť. Základom dobrej kávy sú kvalitné zrná.

Najlepšie urobíte, pokiaľ zrnková kávu nameliete tesne pred prípravou. Jedine tak si vychutnáte dokonalú príchuť a arómu. Pokiaľ nemáte automatický kávovar s integrovaným mlynčekom alebo samostatný elektrický mlynček, kávu môžete jednoducho a rýchlo namlieť tiež v ručnom mlynčeku.

Ako zrnkovú kávu skladovať

Zrnkovú kávu ideálne skladujte v stabilnej teplote a v tmavom prostredí, kde nie je príliš vlhko. Kávu môžete mať aj v chladničke, ale jedine potom, ako ju presypete do dózy, z ktorej je vytlačený vzduch.

Často sa môžete dočítať, že najlepšia zrnková káva je iba čerstvá káva. To je ale len marketingový trik. Nič ako čerstvá káva totiž neexistuje. Naopak, čerstvá káva hneď po upražení nie je vhodná na konzumáciu, dochádza totiž k dozrievaniu kávy a unikajú z nej zvyšky jedovatých plynov a silíc. Kávu je potrebné nechať „vydýchnuť“ a až o niekoľko dní v správnom okamihu zabaliť.

Pokiaľ sa balenie so zrnkovou kávou skladuje pri správnych podmienkach, aj dlhodobé skladovanie má na kvalitu kávy minimálny vplyv. Po pol roku od zabalenia kávy dôjde k úniku asi len 20 % arómy.

Read moreShow less

MENU

Informácie